Ți-ai lăsat copilul la grădiniță plângând. După 20 de minute, primești o poză de la educatoare cu textul: „Nu mai plânge. Este vesel și a și început să se joace.” Te liniștești că puiului tău îi este bine, că ați luat o decizie bună când ați ales grădinița.
Te duci să îl iei pe copil de la grădi, pare vesel și liniștit jucându-se în curte. Dar, în momentul în care te vede, se trântește pe jos și are un meltdown…plânge, țipă, pare că nu își poate controla reacțiile din cauza emoțiilor. Și atunci te întrebi: „Oare chiar i-a fost bine aici?”
Ce se întâmplă cu copilul tău este normal, ba are chiar și un nume pentru că este un fenomen atât de des întâlnit, în special în primele luni după vacanță: AFTER-SCHOOL RESTRAINT COLLAPSE. ASRC are loc atunci când o persoană (da, chiar și adulții pot să simtă asta, dar creierul lor este complet dezvoltat și le este mai ușor să își gestioneze comportamentele) și-a atins capacitatea maximă de a-și suprima reacțiile impulsive, de a face față stresului, frustrării, anxietății resimțite în situații nefamiliare.
Când are loc?
After-school restraint collapse poate avea loc și după o zi la grădiniță, nu doar la școală. Uneori copiii reacționează așa imediat ce își văd părinții (cu care se simt în siguranță să își exprime emoțiile), alții când ajung acasă (într-un mediu familiar, în care se simt în siguranță).
De ce se întâmplă?
Pentru copiii mici, care acum încep grădinița, lumea pe care o cunoșteau se schimbă radical. Dintr-o dată au reguli multe de urmat, multe tranziții, momente în care simt intens, dar nu au persoana de atașament în preajmă să îi ajute să gestioneze emoțiile, iar creierul lor nu este încă suficient de dezvoltat pentru a controla impulsurile.
La școală și la grădiniță, copiii sunt nevoiți să se adapteze și să respecte diverse reguli și cerințe, să se concentreze la ceea ce se întâmplă în jur, să gestioneze interacțiunile sociale și să își controleze emoțiile (pentru că sunt încă într-un mediu nefamiliar), iar toate acestea necesită resurse.
Când ajung acasă, unde se simt în siguranță, ei „dau drumul” tuturor emoțiilor pe care le-au avut dar nu le-au exprimat pe parcursul zilei.
Cum se manifestă?
AFRC se poate manifesta prin meltdowns, plâns, iritabilitate, comportamente agresive față de ceilalți membri ai familiei, dar și oboseală (copilul adoarme în mașină, pe drum înspre casă).
Partea bună este că de cele mai multe ori, copiii vor avea astfel de reacții doar la început, până se obișnuiesc cu schimbările, cu noile rutine și în special cu personalul grădiniței sau al școlii. Sunt, însă, copii care depun eforturi să se comporte exemplar la școală sau grădiniță chiar și după ce trec de perioada de adaptare. Și le este greu.
Ce putem face noi, părinții, ca să îi sprijinim în aceste momente?
- să le explicăm că înțelegem de ce se întâmplă asta și că suntem alături de ei. Dar astfel de conversații ar fi bine să aibă loc când copiii sunt calmi și deschiși să ne asculte;
- să nu îi rușinăm pentru comportamentul manifestat;
- să nu încercăm să oprim aceste reacții, ci să așteptăm ca ele să se potolească;
- să ne facem timp doar pentru ei în momentul în care îi luăm de la grădiniță sau școală: primele 20 de minute în care ne revedem să fie pentru reconectare;
- să ducem un mic snack și apă: știți termenul de hangry, nu? Nimeni nu este drăgut, vesel, prietenos când este înfometat, însetat și mai are și emoții greu de gestionat;
- să le oferim spațiul în care să se poată relaxa. Din proprie experiență, plimbările de la grădiniță înspre casă ajută;
- să încercăm să nu planificăm prea multe de făcut după zilele de grădiniță;
- să încercăm să facem exerciții de meditație sau yoga împreună (vezi următoarele pagini);
- să ne jucăm așa cum își doresc, fără reguli create de noi: dansăm, cântăm, citim, ne prostim…orice le place;
- să avem rutine ce implică și conectare după grădiniță;
- să vorbim despre emoții în momentele de conectare: ajută dacă cei mici știu să recunoască emoțiile, să le identifice, să le gestioneze prin tehnici de calmare (exerciții de respirație). Seria de cărți cu elefănțica Fanni de la Editura All este preferata noastră;
- să ne formăm așteptări realiste în ceea ce privește primele săptămâni de grădiniță/școală: multe dintre planurile noastre vor trebui să aștepte (o lecție pe care am învățat-o de când sunt mamă: nu mai fac cumpărăturile cu ea, după grădiniță, ci după ce adoarme trag o fugă până la magazinul din apropiere. Magazinele sunt spații suprastimulante.)
Este greu uneori să ne dăm seama dacă un copil se comportă așa din cauza mediului nepotrivit sau dacă este after-school restraint collapse. Important este să discutăm cu personalul grădiniței/școlii dacă simțim că ceva este în neregulă, în special dacă a trecut mult timp de când a început anul școlar și ar trebui să se fi adaptat deja.
Am pus aceste idei, dar și alte două resurse gratuite ce vă vor fi de ajutor în acest PDF:
Nu uita că pachetul special GRĂDINIȚĂ este valabil doar până în 14 septembrie la preț redus:
Leave a Reply