Faptul că un copil a reținut numerele de la 1 la 10 (chiar 100) în ordine nu este un lucru mărunt. Dar este doar primul pas. Faptul că le știe spune ca pe o poezie sau un cântecel, nu înseamnă că a înțeles conceptul de număr sau de cantitate. La fel cum dacă un copil știe cânta alfabetul nu înseamnă că poate citi propoziții întregi. Înseamnă doar că a memorat numerele/literele.
Vă povestesc puțin despre ce urmăresc eu (în calitate de educatoare și părinte) când vorbesc cu cei mici despre numere:
- să îi ajut să înțeleagă corespondența 1:1 (fiecare obiect se numără o singură dată, iar atunci când numărăm trebuie să ne mutăm degetul de la un obiect la următorul): pentru asta numărăm zi de zi ce găsim: bulinele de pe zaruri mari, scările din bloc, roțile de la mașina oprită, castanele găsite pe jos etc. De cele mai multe ori, facem asta spontan, când copiii se opresc să observe ceva, când urcă scările, când se dau pe robogan etc. Copiii mici nu au nevoie de activități formale pentru asta.
- să îi ajut să înțeleagă conceptul de cantitate: comparăm grămăjoare de obiecte mărunte, jucării de pluș, ingrediente, pentru a vedea în care sunt mai multe. Este important să înțeleagă că atunci când numără, numarul 4 de exemplu, reprezintă 4 obiecte, nu doar al patrulea. Pentru asta, când numărăm, ajută să mutăm obiectele numărate alături de celelalte din grămadă.
- să îi ajut să înțeleagă conservarea numărului: atunci când am cinci jucării de pluș sunt tot cinci, indiferent dacă le pun în linie pe jos sau în coș. Pentru asta, puteți număra jucăriile de pe jos înainte de a le strânge, apoi în timp ce le puneți în cutie.
- să îi ajut să înțeleagă aplicabilitatea acestor noțiuni în viața de zi cu zi: copiii vor fi mai motivați să învețe despre numere dacă înțeleg la ce le servește asta. Poate că am zece cuburi și vreau să le împart egal celor doi copii care așteaptă, așa că le voi explica asta. Poate că încercăm o rețetă nouă în care ni se spune în căni sau linguri cantitățile de făină sau lapte. Poate că încercăm să ne dăm seama care este distanța din camera copilului până în dormitor și numărăm pașii. Este mai aproape decât de bucătărie? Sunt numeroase ocazii pentru a le explica. 🙂
Știu că aceste noțiuni ne pot părea logice nouă, adulților, dar nu și copiilor. Au nevoie să fie expuși la numeroase contexte în care să le explicăm și să îi lăsăm să manipuleze obiecte pentru a înțelege. Pentru că înțelegerea conceptului de număr este un proces mult mai complex decât memorarea unui cântecel cu numere.
Ți-a fost utilă această postare? Nu uita să dai like și poate chiar să o trimiți unui alt părinte. 🙂
Leave a Reply