“Ar trebui să ne îmbrăcăm, bine?” – Nu îi pune întrebări, când știi că alt răspuns decât DA nu este potrivit.
“Imbraca-te și haide să mergem!” (spus din camera alăturată) – Asta poate că ar funcționa cu un copil mare, însă cu siguranță nu și cu un copil de 2-5+ ani. Copilul va continua să se joace și te va ignora, ceea ce te va face mai reactiv/ă. De prea multe ori luăm personal comportamentele copiilor noștri, când nu sunt despre noi.
“Dacă nu te îmbraci, te duci in pijama la grădiniță!” – Poate fi in regulă, dacă nu ar suna ca o amenințare (care declanșează răspunsul de luptă, fugă, sau îngheț). Dar depinde de tine și de context: ești dispusă să îți lași copilul să meargă în pijama la grădiniță? Care ar fi consecințele acestei decizii? Vă fi bullied de alții? Îi va fi frig?
“Dacă nu te îmbraci acum, nu mai ai voie să te uiți la desene după-amiaza!” – Aceasta este clar o amenințare, ce îl va face pe copilul tău reactiv și emoțional. Iar consecința aleasă este clar una care îl doare pe copil. In momentul în care ajungem să interacționăm astfel cu copiii noștri, trebuie să ne întrebăm cum am putea lucra la relația noastră.
“Tu știi să te îmbraci singur, doar ai 5 ani!” – Dimineața, când încă sunt in pijamale și ar prefera poate să rămână acasă și să se joace cu noi, noi le spunem să facă lucruri ce nu le convin… fără noi. Da, chiar dacă un copil de 4-6 ani știe să se îmbrace singur, in momentul acela trebuie să vedem nevoia din spatele comportamentului și să răspundem acestei nevoi. Iar de cele mai multe ori, răspunsul este conectarea.
“Îmbracă-te repede! Întârziem!” – De asta sunt cu siguranță vinovată. Dar știți de ce nu funcționează? Pentru că este o cerință destul de vagă (copiii au nevoie de instrucțiuni clare, date pas-cu-pas).
Atunci când sunteți pe fugă dimineața și copilul refuză să se îmbrace, aminteste-ți:
Nu îi pune întrebări, dacă răspunsul pe care îl cauți este unul singur
Fii aproape când îi spui asta, fă contact vizual și asigură-te că te-a auzit
Nu folosi amenințări, pentru că ele vor declanșa răspunsul de luptă, fugi, sau îngheață al copilului
Vezi nevoia din spatele comportamentului (conectare, competența etc)
Oferă instrucțiuni pas-cu-pas și ajută-l când are nevoie.

Poți beneficia de reducerea de 20% la programul de parenting timp de câteva zile.
Vreau să fiu alături de tine în această călătorie. Vreau să îți ofer sprijin, atunci când ai nevoie. Pentru că nu este ușor să fii părinte, dar este cu siguranță mult mai greu când nu ai cu cine vorbi despre asta. Ca parte din program primești acces nelimitat la trei cursuri, câteva ghiduri PDF și la platforma online, prin intermediul căreia îmi poți trimite întrebările tale.
Mai jos este lista de resurse de până acum, însă vei primi acces și la următoarele resurse pe care le voi adăuga:
- CURS 1: De la tantrumuri la înțelegere și cooperare
- CURS 2: Cum să gestionăm comportamentele agresive (mușcatul, împinsul, zgâriatul) ale copiilor noștri
- CURS 3: Cum să îi fac să se înțeleagă? – Despre relațiile dintre frați
- Ghid PDF: Strategii pentru a trece peste comportamentele agresive ale copilului tău, ca apoi să vă bucurați de timpul petrecut împreună
- Ghid PDF: Cum să ajungi la cooperare folosind joaca – ghid pentru părinți
- Ghid PDF: Ghid despre renunțarea blândă la scutece
- Ghid PDF: De ce pedepsele nu funcționează și ce să faci în schimb
- Ghid PDF: Ce trebuie să știi despre limite pentru copii de 1-4 ani
- Ghid PDF: Strategii de autoreglare
- Acces nelimitat la platforma online, prin intermediul căreia putem povesti
Vreau să intri în acest program de parenting și să fii mulțumit/ă de această decizie.
Cum încerc să mă asigur că va fi așa? Dacă vei considera că nu ai primit ajutorul de care ai nevoie îți voi da banii înapoi. Vei primi acces la cursuri, la ghidurile PDF, la exerciții, la platforma online. Vei putea să le accesezi. Știu, risc multe oferind această garanție. Vor fi probabil oameni care vor vrea să profite de aceasta. Dar știu că voi reuși să îi ajut pe mulți alții, care poate chiar își vor schimba în bine relația cu copiii lor. Și asta este ceea ce contează cu adevărat. Dacă această garanție îți va da ție încrederea să achiziționezi programul, eu sunt împăcată cu ideea că vor fi alții care vor profita.
Citește mai multe aici: https://shop.grumpydumpling.com/b/parenting
Leave a Reply