Prima carte pe care fetița noastră a iubit-o a fost una cu ferestruici. Până pe la 5 luni, nu a fost foarte interesată de cărți, deși îi citeam zilnic câte puțin. Dar, parcă brusc a prins interesul, după ce a primit cărticica aceasta. Văzând cât de mult îi plăcea să deschidă ferestrele și să descopere animalele din spatele lor, am hotărât să iau mai multe.
Cărțile cu ferestruici sunt utile pentru dezvoltarea limbajului la copiii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani. De ce?
· ele îi fac pe cei mici curioși să descopere ce este în spatele fiecărei ferestruici, iar când sunt interesați de conținutul cărții, rețin mai bine conținutul;
· multe cărți cu ferestruici au o structură repetitivă, iar copiii mici învață prin repetiție; Dacă citiți aceeași carte de 2-3 ori, deja copiii vor reuși să anticipeze ce va urma și vor auzi aceleași cuvinte uzuale și structuri gramaticale simple în mod repetat;
· citind alături de cei mici, ei învață nu doar cuvinte noi, ci și cum pot utiliza gesturi pentru a se face înțeleși.
Atunci când alegeți cărți cu ferestruici pentru copiii foarte mici, căutați:
· să fie rezistente (gros cartonate)
· să aibă imagini mari, cu puține detalii (pentru că acestea le distrag atenția de la elementele cu adevărat importante)
· să fie pe subiecte care sunt interesante pentru copilul vostru
· să nu aibă prea mult text. Dacă, însă, au text bogat, pentru copiii mici puteți simplifica propozițiile, sau doar să vă rezumați la a numi obiectele din imagini.
Mai jos sunt câteva cărți cu ferestruici pe care le recomand cu drag:
Primele 100 de cuvinte de la Bebe învață
Prima mea biblioteca ilustrată, Bebe învață
Cărțile cu Spot de Eric Hill
Citește mai jos pentru a afla cum poți câștiga ghidul PDF De la gângureală la…vorbăreală – despre dezvoltarea limbajului la copiii de 0-3 ani
Probabil că ceea ce te-a făcut să deschizi acest email a fost dorința ta de a-l ajuta pe copilul tău să își dezvolte limbajul. Așa că, haide să discutăm despre metodele cu adevărat eficiente pentru copilul tău!
În ghidul De la gângureală la…vorbăreală îți dau niște sfaturi generale (pe care le poți aplica în toate interacțiunile cu copilul tău), vom trece prin etapele de dezvoltare ale limbajului, iar apoi vom vorbi despre feluri în care poți să îl expui pe copilul tău la un limbaj variat:
- în interacțiunea din timpul rutinelor zilnice (la masă, înainte de culcare etc.)
- prin cântece
- prin lectură (cum să alegi cărțile potrivite și cum să le adaptezi nivelului copilului tău)
- jucându-vă împreună și folosind jucării pe care le aveți prin casă (sau alte obiecte)
- mergând la plimbări prin natură și prin oraș
- sau gătind împreună și făcând treburi casnice (practical life skills)
Nu toți copiii îndrăgesc cântecele și nu toți părinții vor să cânte, nu toți copiii îndrăgesc puzzle-urile, sau activitățilede viață practică. Vreau să parcurgi acest ghid (cu partenerul sau partenera, dacă ai) și să alegi din sugestiile acestea pe cele care crezi că vi se potrivesc.
Scopul acestui ghid este de a te ajuta să afli ce ar fi interesant pentru copilul tău, pentru ca apoi să poți folosi strategii în joacă și în interacțiunile cu el, pentru a-l ajuta să vorbească fără presiune din partea ta sau a altor adulți.
Dacă vrei să știi mai multe, dă click aici.
GIVEAWAY! Poți fi una dintre cele două persoane care vor câștiga acest ghid. Tot ce trebuie să faci este să îmi scrii la ilinca@grumpydumpling.com și să îmi spui de ce ai vrea să îl câștigi. Voi alege doi câștigători până în data de 25.01.24.
Leave a Reply