De când apare al doilea copil, primul copil începe să se întrebe: Oare eu mai am loc aici în familie? Relația de atașament cu părinții, cea mai importantă pentru copiii mici, este dominată de nesiguranță în momentul în care familia se mărește, în special dacă acel copil nu a mai trecut înainte prin această tranziție. Asta nu se întâmplă pentru că voi, părinții, ați făcut ceva greșit, ci pentru că realitatea pe care o cunoștea primul copil până în acel punct, rutinele, reacțiile voastre, atenția primită…toate se schimbă. Toate acestea vin cu o mulțime de emoții puternice și greu de gestionat, în special pentru un copil mic.
Ce putem face pentru a sprijini relația copiilor noștri?
- Trebuie să acceptăm că frații nu se vor înțelege bine mereu, nici nu se vor bucura de compania unul altuia mereu. Asta nu înseamnă că nu se vor iubi, sau că nu vor avea o relație frumoasă. Realitatea este că toate relațiile sunt cu suișuri și coborâșuri, iar dacă înțelegem asta, conflictele lor nu ne vor face reactivi, triggered. Pentru că vom ști că este normal. Certurile și neînțelegerile sunt normale în orice relație și pot fi soluționate.
- Trebuie să vedem fiecare copil ca fiind unic, cu nevoi și dorințe diferite, să nu ne raportăm la ei prin comparații: Tu de ce nu te poți pregăti de grădiniță la fel ca fratele tău?, sau Uite că sora ta a terminat tot din farfurie. Astfel de comparații duc doar la rivalitate și gelozie între frați.
- Chiar și când ne gândim la dinamica în familie, ei și nevoile lor sunt foarte diferite: primul copil a fost câțiva ani singur în familie, a fost obișnuit cu atenția aproape constantă a părinților și poate chiar a bunicilor. Al doilea copil se naște deja într-o familie în care mai este un copil cu nevoie de atenție. Învață să aștepte mai mult, să fie mai flexibil cu anumite rutine (de exemplu somnul care poate este făcut după programul celuilalt copil). Cel mare a avut jucăriile sale, camera sa, iar acum trebuie să le împartă cu un nou venit. Cel nou-venit a fost nevoit să împartă jucăriile deja existente și să primească donații de la cel mai mare. Cel mare a învățat să vorbească prin interacțiunea cu mama și tatăl, pe când cel mic a făcut tummy time și a observat frățiorul cum se joacă și așa a învățat. Contextul lor este diferit, ei sunt diferiți, iar de aceea au nevoie să fie văzuți astfel.
În curând va fi gata cursul despre relațiile dintre frați! Am decis să îl creez, pentru că am primit deseori întrebări referitoare la gestionarea conflictelor dintre frați. Inclusiv ca feedback la programul de parenting, câțiva dintre voi mi-ați spus că ați dori să abordez subiectul într-un curs. Dacă sunteți deja înscriși în programul De la tantrumuri la înțelegere și cooperare, veți putea accesa primele părți ale acestui curs chiar azi, gratuit desigur (așa cum am promis, odată înscriși veți primi acces la tot ceea ce voi posta în viitor, fără a plăti nimic în plus). Trebuie să vă logați cu emailul și parola la https://shop.grumpydumpling.com/users/login.
După ce voi adăuga și acest curs, prețul programului va crește, așa că acum este momentul potrivit pentru a vă înscrie. Acum costă doar 35 EUR (aproximativ 178 de lei) și include:
- Cursul 1: De la tantrumuri la înțelegere și cooperare
- Cursul 2: Cum gestionăm comportamentele agresive ale copiilor noștri
- Cursul 3: Cum îi fac să se înțeleagă – Despre relațiile dintre frați
- Ghid PDF: Strategii pentru a trece peste comportamentele agresive ale copilului tău, ca apoi să vă bucurați de timpul petrecut împreună
- Ghid PDF: Un ghid pentru renunțarea blândă la scutece PDF
Citește AICI mai multe despre programul de parenting.
Înscrie-te în program de aici.
Giveaway!
Câștigă acces nelimitat la acest program de parenting! Pentru a te înscrie, dă click aici și răspunde la întrebarea din formular. Voi alege un câștigător până în 14 aprilie.
O zi frumoasă,
Ilinca
Leave a Reply