Cu siguranță cel mai dificil aspect de gestionat după ce am devenit mamă a fost SOMNUL, al meu și al bebelușului. Dacă înainte de a avea copil dormeam oriunde, oricând și oricât (partenerul mă invidia pentru abilitatea de a adormi la 20:00 seara, după ce beam cafea la 19:30), după ce am devenit mamă situația s-a schimbat. Puiul de om dormea doar pe mine, fie că era zi sau noapte. Eu simțeam că nu reușeam să mă odihnesc suficient, pentru că somnul îmi era superficial și fragmentat. Înainte de a se naște, plănuiserăm că bebelușul va dormi în pătuțul de bebe, iar eu pe o saltea în camera sa, pentru ca apoi tranziția la patul montessori să fie mai ușoară (ar fi rămas în aceeași cameră, pe salteaua deja cunoscută). Am ajuns să dormim împreună, pentru că doar așa reușeam și eu să ațipesc. Mă rodea gândul că doar copilul meu nu doarme în pătuț, că doar copilul meu se trezește atât de des, că eu nu fac ceva bine (doar dacă aș fi făcut, ar fi dormit în pătuț, nu?!).
Am fost sfătuită de numeroase ori să fac sleep training și mi s-a spus că nu îmi pot lăsa copilul să dicteze deciziile mele. Atunci, aș fi avut mare nevoie de un consultant holistic în somnul bebelușilor. De aceea, m-am gândit să vorbesc cu Andreea Bădulescu de la Somn Blând (https://somnbland.com/) despre acest aspect. Știu că printre voi sunt și mămici cu bebeluși, care poate au aceleași incertitudini legate de somn. Sper ca sfaturile ei să vă ajute!
Andreea:
Când vine vorba de somnul bebelușilor vulnerabilitatea proaspeților părinți este aproape palpabilă, mai ales dacă sunt la primul copil.
Cel mai adesea părinții îmi spun că “sunt loviți de tren” în ceea ce privește somnul copiilor lor, iar acest lucru pare să se simtă cu precădere în primul an de viață.
Este lesne de înțeles cum s-a ridicat astfel o industrie de peste 300 milioane dolari pe umerii noilor părinți. Industria somnului bebelușilor este extrem de prosperă și înfloritoare. Cum să nu fie, când se hrănește și profită de vulnerabilitățile și insecuritățile proaspeților părinți “loviți de tren”?
În calitate de consultant holistic în somnul bebelușilor, am pentru tine câteva sfaturi care te pot ajuta să navighezi mai ușor primul an de viață al copilului tău.
1. Nu ești singura căreia îi este greu. Uneori credem că doar noi trecem prin anumite dificultăți, că doar noi ne chinuim, că doar noi nu ne descurcăm. Adevărul este că majoritatea părinților simt la fel!
2. Recreează “satul” pe cât posibil. Creșterea unui copil nu ar trebui să fie treaba unui singur om, nici a doi, ci a unui sat întreg, așa cum probabil ai auzit. Cândva mamele aveau acest sprijin, al tuturor, însă acum suntem din ce în ce mai singure. Cere ce ai nevoie, de la partener, de la familie, de la prieteni. Deleagă cât de mult poți din treburile casnice.
3. Odihnește-te când doarme copilul. Probabil ai auzit și tu sfatul “dormi când doarme copilul”. Nu e deloc o idee rea, dacă o poți face. Dar dacă nu poți, atunci doar odihnește-te. Folosește acel timp să faci ceva pentru tine, nu treabă în casă (decât dacă asta te relaxează). Dacă este nevoie să stai lângă copil pe toată durata somnului, poți să citești, să asculți un podcast la căști ori să vezi un film (sau o parte din el).
4. Nu uita de tine. Nu, nu o să îți recomand să pleci la un film sau la salon. Deși aceste lucruri pot fi utile uneori, ele nu se adresează nevoii adevărate din interiorul nostru. “Umple-ți paharul” prin mișcare (dacă îți place sportul, poți încerca să îl faci acasă, pe salteluță, lângă bebe), prin ieșiri în natură, prin deconectare de la telefon, prin mindfulness (începe mic, câteva secunde, de câteva ori pe zi), prin a-ți asculta corpul și ce vrea el să îți transmită, prin terapie sau prin discuții profunde cu cineva apropiat, prin tehnici somatice. Majoritatea acestor lucruri sunt gratuite, dar cu un impact important în sănătatea mentală.
5. Nu tot ce zboară se mănâncă. Filtrează informațiile pe care le citești sau le primești. Dacă ceva nu îți sună bine, înseamnă că probabil nu ar trebui să pui în aplicare. Ai încredere în instinctul tău și în faptul că natura știe ce face. Multe din ceea ce vrem să ne învățăm copiii sunt, de fapt, niște procese naturale care țin de dezvoltare. Cel mai bun ghid este să te întrebi cum te-ai simți tu dacă ai aplica acel sfat.
Aveți întrebări pentru Andreea? O găsiți pe Instagram la @mami_creste și @somn_bland.
Vă recomand să intrați și pe website-ul ei https://somnbland.com/, pentru că are câteva resurse extraordinare despre atașament și despre somnul copiilor, chiar și câteva PDF-uri gratuite.
Vrei să ne împărtășești puțin din experiența ta cu somnul bebelușului? Ai sfaturi ce le-ar putea ajuta pe alte mămici? Lasă-le în comentarii. 🙂
Leave a Reply