Știu că nu este ușor să îți lași puiul la grădiniță în primele săptămâni, în special dacă nu ești informată în legătură cu ziua copilului, dacă încă nu cunoști bine cadrele didactice și dacă știi că al tău copil nu a petrecut mai mult de câteva ore îngrija altcuiva.
Ca mamă, am avut și eu o parte din aceste temeri când a început fetița mea grădinița. Pe acea vreme, dormea doar cu mine la prânz, când era supărată eu eram singura la care mergea, petrecuserăm doar câteva ore despărțite în aproape doi ani. Iar când a început grădinița, a trebuit să facem toate aceste schimbări într-o perioadă relativ scurtă.
Pe de altă parte, lucrasem ca educatoare mulți ani înainte. Văzusem atâția copii care trecuseră prin această tranziție. Îi ajutasem pe ei și pe părinții lor să aibă o adaptare cât mai ușoară.
Știam cât de repede se puteau liniști copiii dimineața, dacă părinții își luau rămas-bun cu încredere.
Știam că, deși plângeau tare când ieșeau părinții pe poartă, mulți dintre ei se linișteau în mai puțin de 10 minute la mine în brațe.
Știam că dacă își văd părinții îngrijorați, plângând, ezitând, copiii erau mult mai greu de liniștit.
Așa că haideți să vorbim despre ce poți face când îți iei rămas-bun de la copilul tău în primele zile de grădiniță:
1. Transmite-i încredere:
- în propriul copil, pentru că știi că a mai trecut prin tranziții grele și le-a depășit
- în educaoare/educator, pentru că astfel va avea și copilul tău încredere că rămâne pe mâini bune
2. Seara, înainte de culcare sau când povestiți despre ce veți face a doua zi, vorbiți despre rutina voastră de rămas-bun. Găsește 3-4 lucruri pe care vrei să le faceți când vă luați rămas bun și exersați-le (de exemplu, îi vei șopti cât de mult îl iubești, îi vei pune poza ta în buzunar, îl vei îmbrățișa, apoi educatoarea îl va lua în brațe). Încearcă să te ții de această rutină. Aici poți vedea și un scurt video.
3. Nu ezita când vine momentul să te desprinzi de el, pentru că asta îi spune copilului tău că ești nesigură. Îl face să se întrebe: Dar oare mama chiar crede că sunt în siguranță în acest loc? Dacă ar crede asta, nu i-ar fi atât de teamă să mă lase aici.
4. Discută cu educatoarea/educatorul să îți trimită un mesaj când se liniștește.
Copilul tău urmează să înceapă grădinița? Am vorbit în cursul despre adaptarea la grădiniță despre experiența mea de mamă, dar și cea de educatoare din cei 14 ani de lucru cu copiii și părinții. Îmi doresc să îți fiu alături și ție!
Pentru că multe dintre voi ne-ați scris mie și Andreei că ați ratat înscrierile pentru PachetulSpecial Grădiniță, am hotărât să îl facem din nou disponibil până în 14 septembrie. Beneficiați de prețul redus acum: este doar 28 de euro/139 RON!
Ce cuprinde acest pachet:
• E-bookul „Noțiuni introductive despre atașament” (separat costă 39 RON – 7,8 EUR)
• Acces nelimitat la cursul online „Tot cetrebuie să știi despre adaptarea copilului la grădiniță” și la platforma unde îmi poți scrie întrebările tale (separat costă 75 RON – 15 EUR)
• E-bookul „Somnul la grădiniță” (separatcostă 3.8 EUR)
BONUS: Pachetul Yoga pentru părinți și copii (separat costă 6 EUR – 29 RON)
Vrem să vă ajutăm să pășiți în această nouă etapă cu încredere! Să știi cum să îi oferi sprijin copilului tău ca să aibă o adaptare cât se poate de blândă.
Citește mai multe aici: https://shop.grumpydumpling.com/b/pachetspecialgradinita
Leave a Reply