Aș putea vorbi mult despre acest subiect. Am citit câteva cărți și am ascultat podcasturi pe acest subiect și pot spune doar că mă îngrijorează ceea ce aflu, văd și aud.
Deseori văd copii care merg la școală împreună, dar în loc să povestească, să se joace unii cu alții, ei sunt cu ochii-n telefoane și își mai spun doar două-trei cuvinte, de nevoie.
Nu spun că nu ar trebui să aibă acces la tehnologie, să nu se uite la desene, să nu se joace pe calculator. Dar noi, părinții, suntem responsabili să îi învățăm cum, când și cât este bine să fie expuși la ecrane. În primul rând prin exemplul propriu.
Acestea sunt câteva sfaturi de care să ții cont atunci când crezi/simți că timpul petrecut în fața ecranelor este o problemă pentru voi, ca familie. Nu toți copiii reacționează la fel, nu toate familiile sunt la fel, așa că faceți ce este cel mai bine pentru voi:
- Fă tranziția treptat: încearcă să te gândești la rutina voastră zilnică: sunt momente în care ai putea să îi oferi mai multă atenție, să vă jucați împreună, să gătiți împreună, să mergeți în parc în loc să îl lași la desene? Atunci vorbește cu copilul tău. Informează-l de faptul că ai decis că după-masa când vine de la grădiniță (sau oricare ar fi momentul în care nu veți mai avea ecrane) veți face X în loc de asta. Nu va fi bucuros de decizie, nu îți va fi ușor să îi acorzi mai multă atenție în timpul care era la început alocat gătitului/curățeniei/odihnei, dar este doar o perioadă de tranziție. După câteva săptămâni, rutina cu mai puțin timp de desene va fi normalul vostru.
- Schimbă tipul de ecran: da, tipul de ecran contează. Televizorul este de preferat în favoarea telefonului, pentru că este mai departe de ochi, pentru că cel mic nu are control direct asupra sa (este mai ușor să faci regula că tu ții telecomanda), pentru că este mai receptiv la ce se întâmplă în jur decât când este cu ochii-n ecranul telefonului și pentru că îl poți însoți.
- Alege conținutul potrivit: asigură-te că desenele la care se uită sunt potrivite pentru vârsta sa, nu sunt cu multe explozii, împușcături, lumini, zgomote, pentru că asta îl suprastimulează. Optează pentru ceva liniștit. Poți chiar să pui la viteza de 75% (dacă vă uitați online), pentru că atunci personajele se mișcă mai încet și vorbesc mai rar. Documentarele despre animale (create special pentru copii) sau Lucas the Spider sunt printre preferatele noastre.
- Vorbește-i despre efectele ecranelor în momentele de conectare (nu ca să îi reproșezi că nu vrea să stingă televizorul): luați cărți de copii de la bibliotecă despre acest subiect. Citiți-le împreună și discutați despre cum tehnologia ne poate ajuta să învățăm lucruri utile, dar și ce efecte negative sunt dacă stăm mult în fața ecranelor.
- Pune limite atât pentru el, cât și pentru tine: faceți reguli de genul La masă nu avem telefonul, sau Înainte de culcare nu stăm la desene, pentru că asta ne poate afecta somnul.
Am avut și un live pe acest subiect cu Patricia Ferent, în care am răspuns la întrebări frecvente, precum: Ce fac să nu mai mănânce doar la desene?, Cum fac să se uite mai puțin?, sau Cum procedăm la rastaurant, când ceilalți copii se uită toți la desene?. Îl puteți urmări pe: https://www.instagram.com/p/C_fUBSzIcEw/
Iar în cursul Cum gestionăm cu blândețe situațiile dificile cu copiii noștri am vorbit și despre cum punem limite pentru ecrane. Te poți înscrie acum și să îl urmărești când ai tu timp: https://shop.grumpydumpling.com/b/cursparentingcublandete
Dacă și tu ai probleme cu gestionarea ecranelor și limitele pentru copilul/copiii tău/tăi, scrie-mi în comentarii. Sper să te pot ajuta!
Leave a Reply