Copilul tău refuză să poarte căciulă? Been there…e frustrant, în special când știi că trebuie să ajungeți undeva la o anumită oră, e iarnă și știi că nu o va vrea nici după ce simte că îi este frig.

Nu poți să îi spui că rămâne acasă… adică poți, însă asta nu va face decât să se simtă amenințat și situația va escalada și mai mult decât ar trebui. Când amigdala pune stăpânire pe reacțiile sale, va fi și mai greu să îți ajuți copilul să își potolească emoțiile. Ce-i de făcut?
Iată cum putem aborda situația cu blândețe și înțelegere:
1. Încearcă să înțelegi e ce nu își dorește căciula
Ascultă activ motivele copilului – poate eticheta căciulii îl irită, poate căciula este prea strâmtă, poate cineva a spus ceva urat despre căciulă (dacă este mai măricel), poate că simte nevoia să decidă și nu are suficiente ocazii de-a lungul zilei.
Validează-i emoțiile și ascultă ce are de spus. Uneori cu puține cuvinte reușesc să ne transmită mesajul.
2. Lasă-l să își aleagă o căciulă care îi place (chiar dacă este urâtă din punctul tău de vedere)
Mergeți împreună la cumpărături și lasă-l să-și aleagă căciula. Încercați caciuli moi și îmblănite, caciuli cu personaje preferate, bentițe, sau orice altceva vi se pare potrivit.
Dacă nu vrei sa cumperi o căciulă nouă, încearcă să îl implici pe copil într-o activitate deosebită: adăugați accesoriile preferate pe căciulă (există markere pentru textile, puteți decora cu năsturei colorați, puteți pune o broșă mică etc.)
3. Poartă TU căciulă când este necesar. Ați auzit probabil de asta, nu: Kids do as we do, not as we say”?
4. Folosiți caciuli mai des, nu doar când ieșiți din casă și sunteți stresați de timp
Jucați-vă de-a parada de modă, de-a exploratorii, de-a ursii polari și folosiți căciulile.
6. Când citiți cărți cu personaje care îi plac, evidențiază când acestea poarta căciulă, vorbiți despre modelul și culorile acesteia.
7. Stabiliți reguli clare, împreună dacă este posibil. Copiii au nevoie de limite, dar și eu freedom within limits/ libertate în limitele acestea. De exemplu: “Când este vară și soare purtăm pălărie. Dacă stăm la umbră, nu este nevoie. Tu poți alege dacă vrei să te joci la umbra acestui copac sau pe plajă.”
8. Faceți o rutină din a verifica prognoza meteo și a decide împreună ce haine sunt potrivite pentru vremea de afară. Noi folosim ca reminder această listă, pusă pe ușa din hol. Astfel, își poate aminti chiar ea dacă nu am verificat.

Fiecare copil este diferit și unii pot avea nevoie de mai mult timp să se obișnuiască cu o căciulă nouă. Pe unii îi deranjează elasticele, nasturii, etichetele, pe când altora nu pare să le prea pese. Important este să vă păstrați calmul și să încercați să îi înțelegeți.
Leave a Reply